1440 perc

24 órás programozó csapatversenyt rendeztek az egyetemen a közelmúltban. Ez volt az első ilyen
küzdelem. A felhívásra közel 100 ember jelentkezett, de a szervezők csak 60 nevezést tudtak elfogadni.
Húsz csapat küzdött április 29-én reggel 9 óra 30-tól, hogy megoldja a feladatot: egy önállóan focizó csapat és a kapcsolódó programok létrehozására, megoldására.


A robotfoci-bajnokság egy olyan rendszer, melyen keresztül különböző programnyelveken készült, különböző platformokon futtatott autonóm ügynökök játszhatnak egymás ellen, az európai labdarúgás szabályai szerint. Egy mérkőzés a hagyományos kliens/szerver architektúra keretein belül történik. A fociszerver biztosítja a virtuális focipályát és szimulálja a játékosok, valamint a labda mozgását, a kliens pedig egyetlen focista viselkedését vezérli. A szerver és a kliensek közötti kommunikáció UDP/IP protokollal történik.
A fociszerver két részre tagolódik: a szerverre és a hozzá kapcsolódó monitorra. A szerver szimulálja a labda és a játékosok mozgását, kommunikál a kliensekkel és vezérli a játékot a szabályoknak megfelelően. A monitor megjeleníti a virtuális focipályát, a játékosokat és a labdát. Egy szerverhez több monitor is kapcsolódhat.
Egy kliens a szerverhez UDP/IP protokollal kapcsolódik. A kliens a hálózaton keresztül küldi a játékost vezérlő utasításokat, és fogadja a játékos érzékszervei által közvetített információkat. Más szóval, a kliensprogram a játékos agya: a látottak és hallottak alapján mérlegel, dönt, majd a kívánt cselekvést elküldi a szervernek. Minden kliens egy és csakis egy játékost vezérelhet - ahány játékos van a csapatban, annyi kliens-program fut. A kliensek közötti kommunikáció kizárólag a szerveren keresztül történhet, a say és hear utasítások segítségével.

A versenyen négy modult kellett megírni: kliensek, szerver, monitor és egy webes felület. A komponenseket külön-külön értékelték, a kliensekből álló csapat (max. 6 játékos) tudását pedig bajnokságon mérték össze. A 22. órában tesztelték, mennyire jó a rendszer terve, mennyire tudtak megküzdeni a csapatok a last minute módosítási igényekkel.
A rendelkezésre álló idő 1440 perc volt.

Végeredmény

Első lett, 144 ponttal a
BME-Dummy
Blahut György Gábor,
Kovács Gábor,
Szabó Balázs
Jutalmuk hétnapos út Amerikába, a Comdexre (Ericsson, Fornax Rt, PrimOnline).

Második, 82 ponttal a
BME II. info
Bolla Péter,
Pálfalvi Tamás,
Berki Lukács Tamás
Ők három rádiótelefont kaptak a Nokiától.

Harmadik lett 70 ponttal a
KLTE-Kergebirge
Viczián István,
Klampeczki Zsolt,
Erdei Szabolcs
Jutalmuk 3 db PocketReader (Sysdata Kft).

Általános vélemény szerint a verseny király volt, szuper feladattal.
A remek munkát végző szervezők kitűnő szponzorokat találtak.

A rendezők külön köszönik a hallgatói képviseletnek és az Sch-KSZK-nak a segítséget, valamint BME Informatikai Központnak a megkülönböztetett figyelmet és támogatást.


Copyright © 2000 A Jövő Mérnöke Alapítvány. Minden jog fenntartva.
"A Jövő Mérnöke" a Budapesti Műszaki Egyetem egyetlen hivatalos lapja.
Főoldal / webmaster